Yasico » 07 сен 2015, 08:53
Доброго дня! Допоможіть мені будь ласка!
2 щурики (сестрички) БіМО й Марсєлін
Їм по 3 місяці буде 08.09, важать по 150 грамів приблизно (останньго разу зважувала десь місяць тому, було ~130)
Брала у "Rugrats" (розвідник Наташа Садовская )
Історія:
Вже досить довго, ще з першого тижня у мене (взяла їх у шестиижневому віці) БіМО обмазується порфіріном як вмивається, тож я декілька разів ходила до ветеринарів з цього приводу. Нічого конкретного мені ніхто не сказав, припустили що це проблеми з імунітетом. Порадили врізноманітнити корм й подавати вітамінчики (єхінацею в таблєтках чи відваром). Не допомогло, й ніяких інших симптомів нема - весела, активна, цікава. Але я за нею наглядаю.
Вчора прокинулась від того, що БіМо дивно "клацає" при диханні.
Саме дихання теж дивне - трохи чи то посвистує чи то похрохкує.
З приводу похрохкування була у ветеринара (клініка алден-вєт, на вул. Естонській 51) тиждень тому: почула це в неділю. Дивні звуки продовжувались десь хвилин 5. В понеділок вже була у лікаря.
Ні на самому прийомі, ні того дня більше проблем з диханням не було, тож мені знов порадили врізноманітнити корм - сир (творог) молоко, невеличкий шматочок несолоного сала.
Проблему порфіріна теж ніяк не вирішили. Сказали або алєргія на шось... або імунітет слабкий.
Після зміни раціону (надто різкої через мою некомпетентність), тваринки пережили "вечір рідкого поносу й активованого вугілля", потім "ранок болю й запору", потім швидкісну поїздку до ветеренира (алден-вет на героїв дніпра 18), а потім три дні на рисовій кашці й вівсянці, чому були не дуже раді.... =/ Дивно що розлад важче перенесла саме Марсєлін, в якої імунітет вродє би кращій.
І от тепер це!
Вчора БіМО почала "клацати" при диханні, водночас з похрохкуванням. Одразу після того як прокинулася.
Клацання пройшло десь хвилин за десять, після цього десь хвилин через п'ять пройшло й похрохкування. Я не спеціаліст, але на мій слух клацає десь всередині, а хрохкає десь у носі.
Уважно слухаю як вона дихає, і мені здається що в неї дихання важче ніж в сестрички. =(
Сьогодні з ранку теж "клацає" - вже довше ніж того разу. Тобто справи гіршають (((
Утримання:
Простора клітка на три поверхи, наповнювач "carefrash (colors)", вода питна - фільтрована кип'ячена, або бутильована "бонаква"
корм: основний - "супер-меню Роккі1" (зерно, кукурудзяні пластівці, рисові кульки, вафлі, гранульований премікс "біомікс," додаток фруктів, овочів, горіхів + вітаміни, мінєрали, солі, йод)
ласощі - сухарки чорного хліба, хлібці пресовані вівсяні/пшеничні/ хлібці гречані
(до розладу також давала огірки, трохи помідорів, трохи кавуна, слабкий чай, іноді трохи молока, іноді курячий жовток... іноді трохи фруктів, але вони не дуже їх люблять)
Прогулянки: Клітка відкрита стоїть на дивані цілий день. Всі вікна закриті, й протягів бути не повинно... я їх не відчуваю. але рами старі...
Як було дуже спекотно, я ставила клітку в куток - на місце для телевізора, що закрите з трьох сторін, і включала вентилятор в іншу від щурів сторону.
По симптомам:
Мокрі носи (у обох); холодні кінцівки (в обох), прохолодних хвіст (БіМО), температура тільця на враження трохи вища ніж зазвичай,
хрипкувате дихання (БіМО; не точно - мій непрофесійний слух), порфірін (БіМО; але може бути й у Марсєлін - на жаль на темному хутрі не так видно)
"хрохкання" (БіМО), "клацання" при диханні (БіМО), чхання (БіМО й Марсєлін), чухання (БіМО й Марсєлін - останнім часом більше ніж зазвичай, але це може буть через те, шо я їм в клітку кинула декілька шматків звичайної сірої туалетної бумаги - типу ля гнізда. вже прибрала, спостерігаю за реакцією).
Активність в межах норми (як завжди... може навіть трохи більше за звичайну), апетит в межах норми (відновився після розладу й "дієти"), вичісуються й вмиваються регулярно,
Тільки шо помітила що у БіМО кал трохи інакший ніж зазвичай - світлішого кольору огиднішого запаху, але консистенція нормальна (може бути наслідком розладу й "дієти")
Останнім часом п'ють більше ніж до розладу.
вимагають уваги, просяться на руки й вилизують, можливо, наполегливіше ніж звичайно (не знаю, чи це важливо...)
Будь ласка, допоможіть мені порадою!
Можливо, я десь помиляюсь в догляді, шось роблю не так, можливо треба шось міняти супершвидко, а я не вкурсі, бо в щурячіх справах - абсолютний ділєтант!
Це мої перші улюбленці, до цього я не за ким не дбала, тож знаю, шо можу шось робить не так як треба... Можливо, у мене тут невідкладний випадок, а я туплю (((
Порадьте гарного ратолога в Києві, адже я була вже у трьох (у двох клініках алден-вет, і у арт-вет на Милославській)!
Я продивлялюсь тему про ветеринарів прямо зараз, але може хтось порадить до якого вета краще звернутись з тими симптомами що я описала...
мені зовсім не важливо як далеко треба їхати і скільки це буде коштувати. аби з моїми ратками все було добре!
Дякую!
- What time is it?..
- Ratventure time!