Объявление

Граждане России и люди, проживающие на ее территории, идите на русские тематические форумы.
Здесь вам не рады.

Увага. У січні 2025 року форум припинить своє існування. Кому треба, будь ласка, збережіть собі необхідні статті.

Щур дуже погано дихає

Здесь можно задать вопрос о здоровье крысы.

Модератор: Veda

Щур дуже погано дихає

Сообщение LizaN » 01 май 2024, 16:14

Доброго дня. Колись уже писала на форум з підозрою на аденому гіпофізу. Зараз лікуємо щура від проблем із диханням. Почну з того, що щуру уже 2 роки і 2 місяці (дата народження 10.02.2022), я так розумію, що по міркам щурів він у нас вже старенький. Успішно боролися з аденомою і проблемами із серцем, приймали на постійній основі:

- Cabaser 1/10 tabl. x1
- Prilium 0,15 ml x1
- Furosemid 0,1 ml x1
- Hepatiale 0,3 ml x1
- Cardalis 1/12 tabl. x1

Таблетки їв із м'якими дропсами для щурів, а інші ліки наливали у дитяче пюре. Приблизно рік тому, можливо трохи більше, мали проблеми з вухом, сказали ветеринари, що запалення, але успішно вилікували. Час від часу щур чхав, із цим теж були у лікаря, сказали, що якщо інколи, то для щурів це нормально. Потім помітили, що щур має бруд у вушках, не всередині, а між складками вушка, і частіше почав чхати, пішли з цим до лікаря, там нам почистили, послухали, сказали що "запалення дихальних шляхів", виписали:

- Veraflox 0,2 ml x1
- Meloxoral 0,25 ml x1
- Sinupret 0,1 ml x2
- Immunactive 0,5 kaps x1

Чхати перестав, ніби все було добре, на наступному контрольному візиті лікарка нічого не виявила, продовжили звичайне пожиттєве лікування. Тоді щур важив 650 грамів. Тепер, два місяці по тому, щур схуд до 570 грамів. З правого ока почав виділятися порфірин, спочатку ми вирішили, що нічого страшного, в інтернеті пишуть, що час від часу таке буває, і у малих кількостях це норма, тим більше із носика у нас регулярно були виділення, просто дуже маленькими кількостями. Разом із цим частіше з правої дірки носика теж почав виділятися порфірин. Перші 4 дні ми просто промивали око водою і надіялись, що це минеться, проте так не сталось і ми знову опинилися у ветлікаря. Щура подивились, сказали що ніяких признаків нових хвороб немає, трошки погіршився стан серця, але незначно. Його послухали, сказали, що окрім рідини у носику нічого не чути. Призначили лікування від цих виділень і змінили препарати для серця, тепер лікування виглядало так:

- Cabaser 1/10 tabl. x1
- Prilium 0,15 ml x1
- Furosemid 0,15 ml x1
- Hepatiale 0,3 ml x1
- Cardalis замінили на Cardisure oral 0,05 ml х2
- антибіотик в краплях для ока і носа Dicortineff (на пляшечці написано Gentamicin WFZ 0,3% x3

Візит відбувся 22.04, сказали прийти через 10-14 днів, якщо не буде погіршення. Проте погіршення відбулось, 27.04 знову були у лікаря, вага знову впала до 560 грамів. Щур почав дуже тяжко дихати, дуже мало їв і рідина в носі нікуди не щезла. Вона не витікає, просто він з кожним подихом хлюпає нею і часто миє носик лапками. Знову нічого толкового нам не сказали, виписали ще додаткових ліків:

- Антибіотик Marfloxin 20 mg 1/8 tabl. х1
- Meloxoral 0,1 ml x
- Sinupret 0,1 ml x2

Краплі не прибрали, сказали продовжувати крапати до ока, можливо це полегшить стан. Контрольний візит назначили через 3-5 днів. 29.04 ми поїхали із щуром знову, тому що він відмовився від їжі, майже нічого не пив і давати ліки звичним способом стало неможливо. Також прочитали в інтернеті за інгаляції, тому в цей раз отримали інгалятор і назначення:

- антибіотики Gentamycin 0,5 ml + Dexaject 0,5 ml + NaCl 5 ml на 15-20 хвилин зранку і ввечері
- щось для підтримки ACC (ампулу із повною назвою, нажаль, викинули) 0,5 ml + NaCl 5 ml в обід теж 15-20 хвилин

Щур на візиті важив 530 грамів, попросила вколоти щось підживлююче для організму, не знаю що йому дали. Подивились серце знову, сказали що трошечки гірше ніж попередній раз, тому повернули Cardalis 1/12 tabl. x1, а ще сказали давати Furosemid два рази на день, а не один, як було раніше. На завтра (02.05) знову маємо візит, щуру легше не стало аж ніяк. Нам сказали, що він не їсть через те, що не відчуває запаху і тому що йому тяжко дихати, інгаляції повинні були допомогти рідині із носа виходити, але нічого не змінилось, щур дихає ще гірше, весь час знаходиться в одному й тому ж місці в одній і тій самій позі, сам не їсть і не п'є, лише якщо піднести мисочку з водою до мордочки він може декілька разів лизнути. Дитяче пюре, яке він раніше обожнював, зараз навіть не нюхає, може декілька разів лизнути дитячу кашку, і теж лише якшо піднести до мордочки. Ліки давати майже неможливо, тому що сам він не їсть, а зі шприца до мордочки - половину випльовує і дуже нервується. Під час інгаляцій теж видирається із коробки, а після дихає ще тяжче від стресу. Абсолютно ніякого покращення ми не бачимо, з кожним днем йому все тяжче і тяжче. Лікарка останній раз сказала, що будемо далі підбирати ліки, не знаю що скаже наступний раз, але ми не бачимо сенсу. Виглядає так, ніби ми тільки знущаємося над твариною, а ветклініка витягує гроші. Уже три антибіотики одразу не дають ніякого результату - ні краплі, ні таблетка, ні інгаляції. В інтернеті на наш стан дуже схожий Мікроплазмоз, також зазначено, що вилікувати його неможливо, лише тривалим лікуванням антибіотиками можна тимчасово покращити стан. На форумах з подібними симптомами завжди написано, що щурі довго в таких ситуаціях не живуть. Хочу дізнатися у тих, хто з таким стикався, чи дійсно це лікування потребує терміну в 14 днів? 10 днів з моменту початку лікування для щура приносять тільки страждання, він починає нас боятися і не хоче йти на руки, тому що здогадується, що його очікує, проте досі реагує на голос і хоче облизувати руки. Апетит у нього присутній, на варену червону рибу і банан реагує активно, бере до мордочки, робить декілька спроб вкусити, навіть не тримаючи уже їжу в лапках, але потім кидає її і більше не повертається. Зараз помітили, що на другому оці з'явилась пляма, ніби мутна плівочка, це око теж закрапали тими ж краплями, не знаємо чи це має сенс. Можливо, це признак зневоднення. Чи є якийсь сенс продовжувати лікування? Можливо, гуманніше приспати тваринку? Боляче бачити, як він страждає і з кожним днем стає все слабшим. Якщо лікування дійсно може займати такий довгий срок і покращення все ж таки може настати - ми продовжимо лікування, але якщо ці муки не мають сенсу, то краще, аби він помер без болю.
LizaN

Все сообщения

Re: Щур дуже погано дихає

Сообщение LizaN » 01 май 2024, 16:29

Ходить щур нормально, видно слабкість, проте порушення координації немає. Весь час вмивається.
LizaN

Все сообщения

Сообщение LizaN » 01 май 2024, 16:37

LizaN

Все сообщения

Сообщение LizaN » 01 май 2024, 16:39

Одразу хочу зазначити, що лікуємося ми у ветеринарів ратологів, у клініці, яку всі дуже хвалять. До цього часу лікування завжди допомагало і щур жив своє активне щасливе життя.
LizaN

Все сообщения

Сообщение Amoku » 03 май 2024, 08:26

Добрий день, по відео він не дихає нормально
Хапає ротом повітря, але проблема в тому, що щури нормально дихають тільки носом. А ротом повітря нахапується в шлунок, й теж шкодить
Саме через закладений ніс він не може ні дихати, ні Істи
Але якщо за такий час не спрацювала велика кількість антибіотиків, то можливо там не бактерії, а щось гірше. Бувають різні онкопроцеси які схожі симптоми мають

Я для всіх аденомщиків одразу підіймаю дозу каберголіну, у вас це кабайзер
Максимально даю 1/4 двічі на день, потім знижую дуже обережно. Максимум через добу повиннен бути результат. Але я не бачу тут погіршення дезорієнтація. Це трохи пальцем в небо

Також подібні задишки дає серце, тут я мало знаю, у мене щурів-сердечників не було. У вас це ліки, що на card починаються, але я не знаю чи правильне дозування

Відносно зневоднення... Перевірка - щипок за холку, якщо шкіра повільно розгладжується, то симптом зневоднення. Ще до цього відноситься "квадратний" хвіст
Але серце вам навпаки може давати набряки, тому вам назначали фуросемід, щоб зайву воду злити
Від зневоднення колять фізрозчин по 5 мл декілька пару разі на день, дають пити регідрон. Але якщо набряки, то якби, цього не можна :dontknow:

Я ще на свій страх та ризик пробую звужуючі краплі для носа частіше, але теж дивлюсь чи спрацювало

Що я бачу, лікарі реально стараються, й пробую відповідне лікування. Питання в тому що іноді це реально перебір різних варіанті

У мене є декілька моментів, коли я присипаю. Тварина не їсть, зовсім, навіть не намагається. У тварини кровотеча десь всередині, часто це може бути кров з піхви чи подібне
Тварина мучається. Це все корелюється на вік та рекомендації лікарів. Своєму лікарю я довіряю
Це кожен раз важке рішення, самостійно в мене померло всього декілька тварин, інших довелось приспати
Amoku

Все сообщения

Сообщение LizaN » 03 май 2024, 12:05

Amoku, щиро дякую вам за відповідь. Нажаль, нашого малюка Тіми більше з нами немає. Їхали до ветклініки вчора із тяжким серцем. Лікарка сказала, що реакції на лікування жодної не бачить і що вона могла б замінити антибіотики на інші, проте ймовірність що щось допоможе надто маленька, скоріше за все організм просто не справлявся, тому гуманніше буде використати евтаназію. Ми бачили, як він страждав останній тиждень, абсолютно ніякого покращення не було, тваринка ніби хотіла пити, але вже не могла, від будь якої їжі відмовлялась, навіть він найулюбленіших ласощів, подача зі шприца до мордочки теж не мала майже ніяких результатів. Кожен прийом ліків, а ще тим більше інгаляція викликала шалений страх і стрес, а користі не було ніякої. Він із кожним днем виглядав все гірше, очки почали підсихати, ніс ще більше набряк, сили у щура не лишалось, він навіть не ходив по клітці чи по дивану. Лише вийшов до нас, коли ми прийшли з роботи. Він не повинен був так страждати останній тиждень свого життя, продовжувати це ми не наважились. Судячи з того, що я встигла перечитати в інтернеті, з його діагнозами він доволі довго прожив, та його життя було хорошим. Як тільки проявлялись будь які негативні симптоми одразу була залучена допомога лікарів, тому вважаю, що він був щасливим і страждання його тривали лише ось цей останній тиждень.

Дякую за ваші слова, від них легше. На деяких ресурсах на нас накинулись через те, що лікування у нас не правильне, лікарі у нас погані і що ми робимо не достатньо, хоча я не уявляю, що можна було зробити ще.
LizaN

Все сообщения

Сообщение Amoku » 03 май 2024, 13:08

LizaN, ви зробили все що могли. З щурами складно, як тільки вичишся помічати та лікувати прості хвороби, вони знаходять нові, складніші.
Вам довелось зробити важкий вибір, обіймаю
Amoku

Все сообщения

Сообщение LizaN » 03 май 2024, 13:21

Amoku, :heart:
LizaN

Все сообщения

Вернуться в Ветеринария